içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Güreş Festivali Elbistan’a Yakıştı

Elbistan’da Ata Sporunun Tarihi Yaşandı

Güreş Festivali Elbistan’a Yakıştı

Elbistan’da Ata Sporunun Tarihi Yaşandı

Güreş Festivali Elbistan’a Yakıştı

Elbistan Kaymakamlığı ve Elbistan Belediyesi’nin öncülüğünde Elbistanspor Kulübü'nün desteği ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu ile ortaklaşa düzenlenen Elbistan Uluslararası Karakucak Güreş Festivali'nde pehlivanlar er meydanına çıktı.

Festivalde, Türkiye’nin değişik illerinden ve Azerbaycan ile İran’dan 275 güreşçi yer alırken başpehlivanlığı ise Osman Göçen kazandı.

Elbistan, ata sporumuz güreşte önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Elbistan Belediyesi’nin organize ettiği, Elbistan Kaymakamlığı ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu ile ortaklaşa düzenlenen Elbistan Uluslararası Karakucak Güreş Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Elbistanspor Kulübü'nün desteği ile gerçekleştirilen Elbistan Uluslararası Güreş Festivali’nin güreş ağası ise, iş insanı Nurettin Kılıç oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan organizede Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duanın ardından açılış konuşmasını yapan isim, Elbistanspor Kulüp Başkanı Şahin Zade, “Ata sporumuz güreş, milletimizin tarihi ile eşdeğerdir. Güreş milletimizin öz kültürü ve sporu olarak Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonalarında en fazla madalya kazandığı bir spor dalıdır. Hepimizin milli gururudur. Dolayısıyla Elbistan’ımızda ilk defa uluslararası boyutta karakucak güreş festivalini düzenlenmesi çok anlamlıdır. Bu duygularla festivalimizde emeği geçen, destek veren tüm kurum, kuruluş ve kişilere şükranlarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

Daha sonra mikrofona davet edilen Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz ise, güreşin, kültürümüzün ve tarihimizin bir parçası olduğuna değindi.

Başkan Erkan Gürbüz, şunları söyledi:

“Güreş, bizim için sadece bir spor değil, aynı zamanda kültürümüzün ve tarihimizin bir parçasıdır. Yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan, bizi biz yapan değerleri içinde barındıran bu ata sporumuz, milletimizin gücünü, azmini ve birlik ruhunu simgelemektedir. Karakucak güreşleri de bu anlamda çok özel bir yere sahiptir. Pehlivanların mertçe, centilmence karşı karşıya geldiği bu alan, aynı zamanda dostluğun, kardeşliğin ve dayanışmanın da sahnelendiği yerdir. Bu festivali düzenleyen, emeği geçen herkese, özellikle belediyemize ve sponsorlarımıza da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Bu tür organizasyonlar, hem Elbistan’ımızın tanıtımına katkı sağlamakta hem de gençlerimize sporu sevdirmekte büyük rol oynamaktadır.

Programın son konuşmasını ise Elbistan Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel yaptı. ‘Güreşle ilgilenen kişi cesur, atılgan ve mert olmak zorunda’ diyen Kaymakam Demirel, “En başta bu özelliklere sahip olmak zorunda. Bu özellikler bizim milli karakterimize uyan özellikler. Dolayısıyla tarih boyunca milletimizin ilgi gösterdiği bir spor dalı olmuştur er meydanı ve güreş sporu. Bu güzel organizasyonu bize ilettiler. Yoğun bir hazırlık yapmışlar, güzel bir hazırlık yapılmış. 5 yıl önce yapılmış yine bir organizasyon var. Fakat hem belediye başkanımız hem de Elbistanspor başkanımız bunu geleneksel hale getirme istek ve arzularını dile getirdiler. Biz de tüm kurum ve kuruluşlarımızla elimizden gelen tüm desteği sağlamaya çalıştık. Güzel bir festival olmasını temenni ediyorum. Katılan herkese tekrardan şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Elbistan Uluslararası Karakucak Güreş Festivali'ne katılan kariyerlerinde çok sayıda dünya ve olimpiyat şampiyonlukları bulunan milli güreşçiler Taha Akgül ve Rıza Kayaalp, büyük sevgi gösterisi ile karşılandı.

Konuşmaların ardından, pehlivanlar er meydanına davet edildi. Başpehlivan adayları, ellerindeki Türk bayrağı ile kendilerini izlemeye gelen vatandaşları ve protokol üyelerini selamladı.

Daha sonra, davul ve zurna eşliğinde peşrev çeken pehlivanlar, birbirlerinin sırtını yere getirmek için ter döktü.

Başpehlivanlık için ise finalde Osman Göçen ile Fatih Yaşarlı karşı karşıya geldi. Rakibini yenen Osman Göçen, Elbistan Uluslararası Karakucak Güreş Festivali'nin başpehlivanı oldu.

Festival, ödül töreni ile sona erdi.

Tarih: 16-09-2024